Bulgarian / БългарскиEnglish / Английски

Посетете още:


Официален сайт на Община Сливен
Гледай на живо

Сливен


Пъстра мозайка е нашият Сливен, подредена сякаш от най-добрите художници. Картините на сезоните и лицата на хората се менят, годините и времената отминават.

А Сливен все го има, още от дълбока древност, съхранил за наследниците си свидетелства за своята слава.

Омайваща е природата наоколо: на север са приказно красивите Сини камъни, високо се издигат острите им върхове и прегръщат целия град, за да го пазят от студените ветрове. Сините камъни крият бистри извори, откъдето пият вода орлите за дълъг живот. Горите разказват легенди за смели войводи - за Хаджи Димитър и Стефан Караджа, нашепват за юначество, пеят песните на Чинтулов и пазят свободолюбивия и волен дух на сливенци.

Като погледнеш на юг, пред очите ти като на длан се ширва просторното Сливенско поле. В краката ти е стохилядният град, където са си дали среща три реки: Селишка, Новоселска и Асеновска. От тяхното сливане идва и името на града ни. Приказливи са тези реки, знаят всичко и го разнасят надлъж и нашир, далече на юг. В техните води се къпе слънцето преди да хукне по покривите на къщите. Спира се в клоните на Стария бряст, който повече от 1000 години събира на среща стари и млади.

 

 

 

Ако случайно се изгубите сред пъстротата на сливенските улици или искате да намерите стар приятел, със сигурност ще го срещнете край Стария бряст, под Часовника – това е мястото за среща, за чашка кафе и добра дума.


Още по-на юг са се ширнали сливенските лозя – до където ти око вижда, натежали от грозде, събрали в себе си лъчите на слънцето и аромата на родните поля. Каква магия е виното – кехлибареното бяло или пък игривото червено? Виното е гордостта на Сливен още от незапомнени времена. И траки, и славяни, и прабългари са черпили сили и енергия от тукашните лозя.

В Сливенското поле зреят прочутите праскови и череши. От ранна утрин стопаните предлагат стоката си на пазара. Едва ли има по-примамливо място, което събира в едно четирите годишни времена, за да предложи даровете на родната земя.

Тича по улиците сливенският вятър, шета по дворовете на къщите, чука по прозорците и разказва за един град в източния край на Тракия, близо до Черното море, град познат и далечен, стар и млад, град-приятел, който винаги ще ви посрещне с „Добре дошли!”